Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Amerika není demokracie

Americké státní zřízení se často popisuje coby "demokracie", tedy vláda většiny ("buržoazní demokracie" pro nás pamětníky).Chyba! Amerika je republika a rozdíl stojí za rozvinutí.

Velká pečeť Spojených Států (líc).

V r. 1787 poslalo voličstvo ze třinácti států nových United States of America delegáty do města jménem Philadelphia nahradit ústavu; provisorní americká ústava z r. 1777 (Articles of Confederation) se z mnoha důvodů neosvědčila.

Americká vláda byla bez peněz, bez autority vybírat daně, bezmocná soudit pře mezi jednotlivými státy a neschopná platit národní armádu v počtu 625 mužů. Nedokázala ani vykoupit americké občany (převážně posádky amerických obchodních lodí), které držely jako rukojmí pirátské sultanáty na pobřeží dnešní Lybie, Alžíru, Maroka a Tunisu. Byla zadlužená cizím vládám a vlastním občanům, co stále neměli jasnou představu o tom co jejich americké občanství znamená.

Zasedání bylo nazvané U.S. Constitutional Convention (ústavní sjezd), nebo také Philadelphia Convention. Předsedou sjezdu byl zvolen George Washington, statkář, bývalý vrchní velitel amerického osvobozeneckého vojska zvaného Continental Army. Ten, ačkoliv se debat neúčastnil, měl mezi politiky a vlivnými osobami té doby takový respekt a důvěru, že se mu podařilo přinutit ke spolupráci nejdůležitější představitele hlavních stran -  s jejich často protichůdnými názory a zájmy.

Klíčovým bodem v debatách Američanů o nové americké ústavě byl poměr mezi mocí občana a mocí státu.

Říká se, že jednou zastavila na ulici před halou sjezdu americká měšťanka jednoho z delegátů a zeptala se "Pane Franklin, co nám dáte?" Benjamin Franklin odvětil "Republiku, madam, pokud si jí dokážete udržet."

Výsledek jednání nakonec překonal očekávaní všech přítomných a skutečně dodal silnou ústřední vládu. Byly dohodnuté body jako úřad presidenta, uspořádání států coby federace, systém dvou sněmoven (jedna sněmovna s rovným zastoupením za každý stát, jedna se zastoupením podle velikosti populace), nejvyšší soud a princip "balancování" státní moci mezi třemi větvemi; výkonnou, zákonodárnou a soudní.

Po zveřejnění nové ústavy (která stále platí) jí bylo nutné ratifikovat sněmovnami třinácti států federace - a tady začal národ pochybovat. Na jednu stranu se mu líbil elegantní a srozumitelný model federální vlády, na druhou stranu se nezávislý osadník obával omezení svých nových svobod.

Tyto obavy sdílela řada Zakládajících Otců a jeden z nich, jistý James Madison, přednesl v r. 1789 návrh aby U.S. Congress sepsal výčet deseti občanských práv a připojil ho k ústavě coby "dodatek" (the constitutional amendment). Tak se stalo a tento dodatek je známý coby Bill of Rights (Listina práv).

Jeho uzákonění skutečně s ratifikací pomohlo a ústavu nakonec schválilo všech třináct států. Bill of Rights zákonodárcům několikrát říká co je mimo jejich pravomoc.

Ostatní ústavy omezují co má povoleno občan, americká ústava omezuje co má povoleno stát.

Jediný způsob změny nebo přidání ústavního dodatku je dostat pro návrh 2/3 většinu v obou federálních sněmovnách a do sedmi let většinu ve 3/4 z padesáti sněmoven státních. Formulovat propozici co dostane podobný mandát se v americké politice povede velice zřídka - a o upravení prvních deseti dodatků nebude seriózní politik vůbec mluvit.

Bill of Rights má po 220 letech dodatků dvacet sedm, namátkou:

First Amendment:  Kongres neutvoří zákon co by zavedl náboženství anebo zakázal jeho volné následování, ani zákon omezující svobodu slova nebo tisku, ani neodepře lidu právo se pokojně shromažďovat a právo posílat petice vládě kvůli napravení stížností.

Second Amendment:  Protože řádně sebraná domobrana je nezbytná pro bezpečnost svobodného státu, právo lidí vlastnit a nosit zbraně nebude omezováno.

Tenth Amendment:  Pravomoci nedelegované Spojeným Státům ústavou, anebo jí nezakázané státům, jsou vyhrazené jednotlivým státům - nebo lidu.

Jiné důležité dodatky se týkají práva být souzen porotou vrstevníků, práva odmítnout bezdůvodnou prohlídku a práva nevypovídat před soudem pokud se tím mohu obvinit. Třináctý dodatek zrušil otroctví, Osmnáctý zavedl Prohibici a Dvacátý první zase ten Osmnáctý odvolal.

Proto Američané neříkají svému státu demokracie, ale "American republic"; druh vlády kde většina automaticky nerozhoduje. Zatímco demokracie prosazuje zájem většiny, republika před zájmy většiny jednotlivce chrání. Pro srovnání, v českých zemích vládl v r. 1787 Josef II a za občanské svobody se považovaly jeho reformy z r. 1781; zrušení nevolnictví, Toleranční patent a omezení cenzury...

Nakonec jeden citát z neznámého amerického zdroje: "Demokracie je když dva vlci a jedno jehně hlasují co bude k večeři. Svoboda je když dobře ozbrojené jehně hlasovat odmítá". 

 

 

Autor: Martin Horsky | čtvrtek 7.3.2013 4:10 | karma článku: 18,71 | přečteno: 969x
  • Další články autora

Martin Horsky

USA zeměkouli chladit nebude!

Z Růžové zahrady Bílého domu oznámil krobián Trump, že Spojené státy vystupují z Pařížské dohody stran experimentů s ovlivňováním podnebí. Bravo

2.6.2017 v 4:42 | Karma: 25,83 | Přečteno: 728x | Diskuse| Politika

Martin Horsky

Volil jsem Donalda

20. ledna 2017 přebírá funkci presidenta Spojených států kandidát, co byl politickým komentátorům k smíchu. Nelíbil se ani mě.

8.12.2016 v 4:40 | Karma: 28,79 | Přečteno: 774x | Diskuse| Politika

Martin Horsky

Chceme zůstat co jsme (my xenofobové).

Podezření z “xenofobie” děsí dnes nejen pokrokové členy přemýšlivé třídy, ale pomalu i každého, kdo chce s něčím přispět do veřejné diskuse na téma přistěhovalectví. Snad nemusí být tak zle.

4.11.2015 v 20:40 | Karma: 28,99 | Přečteno: 798x | Diskuse| Politika

Martin Horsky

Nepochopený Obambi, pomstychtivý Vlad

Udělat z Ukrajiny ruský protektorát jde Kremlu čím dál tím hůře. Rozhodně za tím ale není “americké vměšování”, jakkoliv positivní dopad by to mělo. Na to by ale musel svobodný svět vést skutečný státník. President Obama se “vměšuje” rád, ale ne v Evropě.

15.8.2014 v 6:15 | Karma: 17,15 | Přečteno: 957x | Diskuse| Politika

Martin Horsky

Idealismus Ameriky

Americké civilizaci se dá vytknout mnohé, kromě nedostatku touhy povznést lidskou duši a stav. Američan zůstává nejštědřejším filantropem, nejkřesťanštějším Zápaďanem - a první osobou zkusit nové učení co šíří přes TV sympatický mág z Bornea.

22.4.2014 v 7:00 | Karma: 10,87 | Přečteno: 412x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:25

Aktualizujeme Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Vedení TOP 09 se shodlo na nástupci Langšádlové, uvedl Havel. Sám jím nebude

29. dubna 2024  10:48

Nejužší vedení vládní TOP 09 se jednoznačně shoduje na kandidátovi na post ministra pro vědu, řekl...

Policie zasáhla proti agresivnímu mladíkovi. Zaklekli ho a bili, píše svědkyně

29. dubna 2024  10:39

Na sociálních sítích se šíří video ze zákroku policistů, kteří o víkendu v Českém Krumlově...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 957x
Rodák z Prahy který sice po dekádách života ve Státech ztratil čárku ze svého příjmení, ale zájem o dění v českých zemích, na Moravě a na Slovensku ne.
Více na stránkách zde.