Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sedící Býk - americký katolík?

Ačkoliv je známější coby vznešená postava válečníka za ztracenou věc slávy prérijních národů, Sitting Bull/Sedící Býk měl celý život blízko ke křesťanství.

Sitting Bull - foto s krucifixem

Sioux (Lakota) jménem Tatanka Iyotake se narodil r. 1831 v dnešním státě South Dakota. Vyrostl mezi větví národa Lakota pojmenované Unkpapa, ve které se stal časem náčelníkem a šamanem (medicine man).

S křesťanstvím se poprvé setkal v létě r. 1848, když u jeho kmene pobyl jeden Černý šat - jesuitský otec De Smet, původem Belgičan. Ten ve zprávě o výpravě napsal že je o jeho misionářskou práci mezi Sioux živý zájem a připojil seznam těch co pokřtil. Sedící Býk na seznamu není, ale jména jsou ve francouzštině, zřejmě přijatá. Národ Lakota evidentně neviděl důvod proč ke své víře ve Velkého Ducha, na kterého má napojení duch každého stvoření, nepřidat také křesťanské tradice. Otec De Smet si u kmene Sioux a ostatních prérijních národů vypracoval bezvadnou reputaci a často byl jediný běloch který se mohl sám a bez obav ukázat na jejich území.

Sedící Býk a otec De Smet tak byli v občasném styku skoro dvacet let, když se setkali v r. 1868 na velké konferenci americké vlády a prérijních národů ve Fort Laramie (dnešní Severní Dakota). 

Konference vedla k podepsání smlouvy zvané Ft. Laramie Treaty; Sedící Býk tam s ostatními náčelníky zastupoval své Sioux, otec De Smet byl tlumočník, překladatel a prostředník. Smlouva zajistila prérijním národům široké území označené za Sioux Reservation, ze začátku k oboustranné spokojenosti. Ale jak to Bohu žel s podobnými smlouvami bývalo, během šesti let se rozloha tohoto území dalším jednáním a vládní akcí smrskla o tři čtvrtiny a Sedící Býk šel s ostatními do války proti USA. V době bitvy u Little Bighorn, v r. 1876, byl ale otec De Smet už tři roky po smrti.

Sedící Býk a řada jeho soukmenovců skončili po válce na útěku v Kanadě, kde jim pomáhal s vyjednáváním s americkou vládou jiný katolík - otec Martin Marty, benediktýn, rodem Švýcar. (Ten napsal slovník jazyka Lakota a posmrtně dostal od církve titul "Apoštol mezi Sioux.") Jednání se táhla řadu let, ale nakonec se mohl Sedící Býk a asi 200 ostatních do Ameriky vrátit. Za jeho účast v povstání odsloužil dva roky ve vězení na rezervaci v Severní Dakotě. Pak byl na čas farmář, jako národní celebrita byl zván k různým oslavám a vládním akcím a v r. 1883 hrál čtyři měsíce indiánského náčelníka v putovní podívané zvané "Buffalo Bill's Wild West."

William Cody (alias Buffalo Bill) a Sedící Býk si podle dobových zpráv rozuměli. Jejich společným zájmem byly kupodivu diskuse o křesťanství a William Cody údajně přestoupil koncem života ke katolické víře hlavně kvůli nabádání Sedícího Býka. Sedící Býk se po zájezdech s tělesem "Buffalo Bill's Wild West" vrátil na rezervaci (Standing Rock Sioux Reservation) v teritoriu Dakota, v diocesi kde byl od r. 1880 biskupem jeho přítel otec Marty. Žil tam vcelku pokojně se svou rodinou, která byla díky jeho mnohoženství (5 manželek) dost rozsáhlá. Mezi příslušníky prérijních národů měl ale stále coby poslední velký náčelník silnou prestiž. 

To se mu stalo osudným když se v r. 1890 rozšířil kult "Tance duchů". Sedící Býk sice vůči kultu zaujal neutrální stanovisko, ale 15.12.1890 k němu domů přišla kmenová policie (Lakotové zaměstnaní vedením kmene) s uvalením "ochranné vazby". Sedící Býk odmítl spolupracovat a během hádky někdo z jeho rodiny jednoho policistu zastřelil. Následovně přišel o život Sedící Býk, sedm jeho přátel a rodinných příslušníků a osm vojáků a kmenových policistů.

Kde je pohřbený není jasné - uvádí se že na rezervaci, nebo blízko jeho rodiště v Jižní Dakotě, anebo na katolickém hřbitově v Mobridge, SD. 

Že byl Sedící Býk pokřtěný katolík je silně pravděpodobné, ale zároveň se ví že ho církev nikdy oficiálně nepřijala. Ne že by po tom netoužil, ale nechtěl se vzdát svých manželek. Nakonec si nechal jen dvě a když mu bylo údajně řečeno že si mezi nimi musí vybrat, tak na členství rezignoval s tím že je to moc těžké, že je má rád obě. Pax vobiscum,  Sedící Býku...

 

zdroj: Mark Armstrong, Catholic Lane

Autor: Martin Horsky | neděle 17.3.2013 1:00 | karma článku: 12,63 | přečteno: 938x
  • Další články autora

Martin Horsky

USA zeměkouli chladit nebude!

Z Růžové zahrady Bílého domu oznámil krobián Trump, že Spojené státy vystupují z Pařížské dohody stran experimentů s ovlivňováním podnebí. Bravo

2.6.2017 v 4:42 | Karma: 25,83 | Přečteno: 728x | Diskuse| Politika

Martin Horsky

Volil jsem Donalda

20. ledna 2017 přebírá funkci presidenta Spojených států kandidát, co byl politickým komentátorům k smíchu. Nelíbil se ani mě.

8.12.2016 v 4:40 | Karma: 28,79 | Přečteno: 774x | Diskuse| Politika

Martin Horsky

Chceme zůstat co jsme (my xenofobové).

Podezření z “xenofobie” děsí dnes nejen pokrokové členy přemýšlivé třídy, ale pomalu i každého, kdo chce s něčím přispět do veřejné diskuse na téma přistěhovalectví. Snad nemusí být tak zle.

4.11.2015 v 20:40 | Karma: 28,99 | Přečteno: 798x | Diskuse| Politika

Martin Horsky

Nepochopený Obambi, pomstychtivý Vlad

Udělat z Ukrajiny ruský protektorát jde Kremlu čím dál tím hůře. Rozhodně za tím ale není “americké vměšování”, jakkoliv positivní dopad by to mělo. Na to by ale musel svobodný svět vést skutečný státník. President Obama se “vměšuje” rád, ale ne v Evropě.

15.8.2014 v 6:15 | Karma: 17,15 | Přečteno: 957x | Diskuse| Politika

Martin Horsky

Idealismus Ameriky

Americké civilizaci se dá vytknout mnohé, kromě nedostatku touhy povznést lidskou duši a stav. Američan zůstává nejštědřejším filantropem, nejkřesťanštějším Zápaďanem - a první osobou zkusit nové učení co šíří přes TV sympatický mág z Bornea.

22.4.2014 v 7:00 | Karma: 10,87 | Přečteno: 412x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:15

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 957x
Rodák z Prahy který sice po dekádách života ve Státech ztratil čárku ze svého příjmení, ale zájem o dění v českých zemích, na Moravě a na Slovensku ne.
Více na stránkách zde.