Den narcisů plní pokladny občanským spolkům

30. 03. 2013 1:15:00
Na jaře pravidelně dávám jeden weekend ve prospěch občanského spolku kde jsem členem. Vařím a prodávám ve stanu na výročním trhu a festivalu zvaném Daffodil Day (Den narcisů) ve městě Meriden, stát Connecticut.
Den narcisů, Meriden, USA.
Den narcisů, Meriden, USA.Martin Horsky

Je to po zimě první velká slavnost pod širým nebem a proto mívá velkou návštěvnost. Festival se pořádá na městském pozemku, v parku jménem Hubbard Park, rozlohou přes 700 hektarů jeden z největších ve státě Connecticut. Městská správa tam už řadu letu sází a opatruje tisíce žlutých narcisů kterým se tu zjevně daří. Koncem dubna už jich většina vadne, ale zato je víc teplo a dlouhé turistické cesty po parku jsou po zimě zas v provozu. Proto je Den narcisů oblíbená atrakce i pro tu aktivnější část obyvatelstva, které se nad pouťovými pochoutkami jako vata nebo fried dough (smažené těsto) zdvíhají vlasy.

Festival založili radní asi před 30 lety s tím že to nebude jen záležitost obchodní, ale v první řadě věc veřejná. Hlavní stan, kde jsou stoly a pódium pro muziku, je proto rezervovaný pro občanské a dobročinné spolky. Je to stan jídelní a co vystavovatelé budou nabízet se předem organizuje. Tím se částečně předejde situacím kdy by třeba místní episkopálové prodávali praženou kukuřici hned vedle místní organizace politické strany prodávající totéž.

Návštěvnictvo neplatí za pochoutky v hotovosti ale kupóny, které si koupí v boudě od oficiální komise. Vystavovatelé po skončení festivalu odevzdají svou lístkovou tržbu komisi, ta je spočítá, strhne si 10% na náklady a vystaví spolku za zbytek šek. Narozdíl od jiných funkcích co radnice provozuje nejsou s tímto systémem potíže a stížností na práci komise je minimum. Město na podnik nedoplácí, ale moc nevydělá (má extra výdaje za zabezpečení a provoz autobusů z různých parkovišť do areálu).

Kdo vydělává jsou místní občanské a dobročinné spolky. Představují se tu spoluobčanům a i širší veřejnosti z ostatních částí státu - tisícům lidí kterým se možná líbí co dělají, ale těžko najdou čas a příležitost si sednout a poslat jim příspěvek. Navíc příprava jídla a pití nevyžaduje pro spolek velkou finanční investici - suroviny jsou laciné. Co je drahé je lidská práce, kterou dodává členstvo a přátelé. Např. katolická farnost a škola jménem St. Stanislaus začíná s přípravou na Den narcisů víc než měsíc napřed, kdy dobrovolníci z řad rodičů a farníků chodí dělat pierogi.

Vedle hlavního stanu město pronajímá prostor pro boudy malým obchodníkům. Věci jako keramika, humorné cedule do zahrady, vonné svíčky, ozdoby z mušlí, umělecké řezbářství apod. Kupodivu, když jsem mezi boudami o přestávce koloval, zjistil jsem že trhovníkům se vyplácí přijet i z takové dálky jako je Maine nebo Pennsylvania.

V r. 2010 (fotografie zde) náš spolek nabízel jako každý rok hamburgers, párky, smažené kuřátko, a limonádu z čerstvě vymačkaných citrónů. (Náš politický soupeř prodával sušenky a zmrzlinu - jaký pán, taký krám...) První den, v krásnou slunečnou sobotu, šla limonáda na odbyt velice dobře. Slunce svítilo tak silně, že pár zákazníků co nemohlo odolat žízni brblalo "tomu bych nevěřil že kupuju limonádu od Republicans..."

Na což jsem odpovídal "Ale, ale, vždyť Republicans jsou také lidé - a navíc, my ždímáme citróny, ne daňové poplatníky."

V neděli pršelo, což je skoro tradice. Nicméně, vyprodali jsme co mohli, nazmar nepřišlo nic a spolková pokladna dostala slušnou sumičku.

Limonáda amerického venkova

Náš recept na osvěžující letní nápoj je čerstvá šťáva vymačkaná z citrónů (pro chuť kritické) a jednoduchý syrup (pískový cukr smíchaný s vodou v poměru 1:1, tekutina přivedená do varu a schlazená - tím se cukr dokonale rozpustí a neklesá ke dnu). Limonáda se servíruje ve sklenici s ledem a kůrou ze čtvrtky vymačkaného citrónu.

1 gallon limonády se namíchá z 24 uncí citronové šťávy, 24 uncí jednoduchého syrupu a 80 uncí vody.

(Gallon jsou asi 3.8 L, 24 uncí je asi 0.7L)

Autor: Martin Horsky | sobota 30.3.2013 1:15 | karma článku: 8.01 | přečteno: 637x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.97 | Přečteno: 739 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.46 | Přečteno: 2726 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 318 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.38 | Přečteno: 222 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 956
Rodák z Prahy který sice po dekádách života ve Státech ztratil čárku ze svého příjmení, ale zájem o dění v českých zemích, na Moravě a na Slovensku ne.
Více na stránkách zde.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...