První máj v USA

29. 04. 2013 22:00:00
První máj, May Day, ve světě "International Worker's Day" (Mezinárodní den dělníka), slaví v Americe jen tvrdá levice. Ale incident co svátek inspiroval proběhl v roce 1886 právě na americké půdě.
Policista Mathias Degan.
Policista Mathias Degan.

Chicago to jaro žilo stávkami za osmihodinový pracovní den a mezi stávkujícími, stávkokazi a policií začalo docházet k násilí. Vše vyvrcholilo 4. května tzv. "Masakrem na náměstí Haymarket." (Haymarket Square Incident, Haymarket Square Riot, The Haymarket Massacre).

Demonstraci na Haymarket "na podporu dělníků" zorganizovali anarchisté. (Pro zajímavost, všech 20 000 letáků ohlašujících demonstraci vydali anarchisté dvojjazyčně, v angličtině a němčině). Začala neobvykle klidně a když řečníci skončili, policie nařídila aby se lidé rozešli. Mezi policisty co se začali přibližovat k davu pak někdo hodil bombu.

Výbuch zabil policistu jménem Mathias J. Degan na místě a několik zranil. Nato policie začala střílet z revolverů "na všechny strany". Podle svědků pravděpodobně stříleli i demonstranti, ale soudí se že za většinu mrtvých a raněných mohla panika policistů. Mrtvých bylo nakonec osm policistů a čtyři demonstranti, šedesát policistů raněných. Raněných demonstrantů bylo víc, ale kvůli obavám před zatčením se jich většina nepřihlásila. Osm anarchistů (sedm z osmi byli němečtí přistěhovalci) bylo odsouzeno k smrti provazem; dva z nich guvernér státu Illinois omilostnil k doživotním vězení, čtyři byli popravení.

Střelbu na Haymarket si vzala za symbol organizace Druhé Internacionály a v r. 1890 prohlásila 1. květen Mezinárodním dnem dělníků. (Přesunutím data na prvního tak svátek připojila k lidovým májovým veselicím). Americkým odborům se ale První máj jako svátek nelíbil a namísto toho s americkou vládou vyjednaly uzákonění národního svátku nazvaném Labor Day (Svátek práce). (Ten se v Americe slaví první pondělí v září).

První máj slaví dneska v U.S. jen organizace krajní levice a organizace podporující přistěhovalce z Mexika a Jižní Ameriky.

A co Chicago? Město Chicago postavilo v r. 1889 z privátních dotací památník policistům zabitým na Haymarket Sq. při výkonu služby. Stát Illinois také časem přiznal že soud byl zaujatý. Památník dvakrát (1969, 1970) zničili výbušninou domácí teroristé skupiny "Weather Underground." Spoluzakladatel skupiny, jistý William Ayers, je dneska profesorem na státní universitě státu Illinois. Před pár lety řekl novinářům o své kriminální historii že ničeho nelituje a na americké veřejné scéně zůstává velice aktivní figurou v levicové politice.

A pracuje velmi účinně; mladý Barack Obama začal svojí politickou kariéru večírkem v jeho bytě, kde Ayers odstartoval kampaň "Obama do senátu státu Illinois". Barack Obama pod ním také osm let pracoval v nadaci Chicago Annenberg Challenge, (zabývala se neúspěšně reformou veřejného školství).

Duch Prvního máje tedy v Americe přežívá, jen ten "třídní boj" nevede "dělnická třída", ale baví se jím, často velice výnosně, dlouhá řada amerických akademiků, politiků a "kulturních pracovníků".

Autor: Martin Horsky | pondělí 29.4.2013 22:00 | karma článku: 10.29 | přečteno: 481x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 16.75 | Přečteno: 472 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.12 | Přečteno: 180 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 153 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.81 | Přečteno: 225 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 956
Rodák z Prahy který sice po dekádách života ve Státech ztratil čárku ze svého příjmení, ale zájem o dění v českých zemích, na Moravě a na Slovensku ne.
Více na stránkách zde.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...