Den Díkůvzdání - svátek co doporučuji světu!

25. 11. 2013 5:00:00
Zatímco americké vánoční a velikonoční zvyky a způsob slavení jsou víceméně variantou jejich evropských vzorů, Thanksgiving Day - Den Díkůvzdání, je ryze americký. A národní a lidský svátek jak má být.
První Den Díkůvzdání, r. 1621.
První Den Díkůvzdání, r. 1621.

Má kořen v hodech s děkovnou bohoslužbou co v roce 1621 uspořádala na území dnešního státu Massachusetts "kolonie" asi padesátky osadníků z Anglie na oslavu první sklizně. A z vděku že přežili první zimu (přijelo jich rok předtím 102). Zábava trvala tři dny, během kterých přišla slavit také výprava ze spřátelené indiánské vsi národa Wampanoag co přivedl její náčelník Massasoit. (Jeho příspěvkem na hostinu bylo pět kusů jelence viržinského). Traduje se že hlavním chodem byl divoký krocan, zimní zelenina, kukuřice a ovocné koláče. Podle historiků to byly ale nejspíš volavky, tuleň a humři - a nějaká kukuřice.

Zvyk dávat výročně díky za všechny dary a šťastné přežití se v části "koloniální" Ameriky později zvané Nová Anglie udržel a pomalu šířil. Časem se spojil s podzimní tradicí dožínek, oslavou příchodu Poutníků v roce 1620 do Nového Světa (americká analogie se založením českého státu praotcem Čechem) a výroční příležitostí pro rodinné, několikadenní setkání. První "národní den díkůvzdání" vyhlásil ze své funkce presidenta nových Spojených států v roce 1789 George Washington (zatím jako výjimečnou událost). Ve svém projevu vyzval Američany coby střízlivý státník k "vyjádření vděku za šťastný konec války za nezávislost a úspěšnou ratifikaci americké ústavy."

Vděku komu? George Washington, privátně silně zbožný, udržoval celý život důslednou praxi nevystupovat coby člen žádného náboženského sdružení nebo církve. Vděk patřil podle něj (a většiny Američanů té éry) Bohu Starého Zákona, popisovaného třeba v amerických zakládajících listinách, Deklaraci nezávislosti a Ústavě Spojených států, coby Stvořitel, Prozřetelnost, Vrchní soudce světa nebo Bůh přírody. Bez jeho souhlasu není naše snažení k ničemu, leč nemusíme zoufat, protože dokud se budeme držet jeho směrnic, dá nám sílu a úspěch.

(Jeden český klasik vyjadřuje podobné cítění záznamem popěvku "Župajdyjá župajdá, však nás pán Bůh nezandá. Zandá-li nás do bláta, on nás zase vydrápá.. atd.).

Svátky díkůvzdání pokračovaly jako místní tradice do roku 1863, kdy president Abraham Lincoln prohlásil že národní Den Díkůvzdání se bude slavit výročně na poslední listopadový čtvrtek. Bylo to uprostřed americké Občanské války, pár měsíců po jejím "Stalingradu" u města Gettysburg (bitva považovaná za začátek konce jižní Konfederace). Proto ve svém projevu říká ať každý Američan "požádá Boha ať vezme do své péče všechny ze kterých jsou vdovy, sirotci, truchlící a trpící v tom žalostném občanském sporu". U.S. Congress konečně vyhlásil Den Díkůvzdání jedním z oficiálních dnů volna (national holiday) v roce 1941.

Moje první americké Díkůvzdání jsem slavil s rodinou známého z práce, coby čerstvý přistěhovalec se slovní zásobou tak dvou set výrazů. (Pro zajímavost, pes rozezná 300 lidských slov, prase 400). Přítel Mark se mne tehdy zeptal jestli mám kam jít na krocana a tak jsem se v ten volný čtvrtek ocitnul za stolem asi s dvacítkou rodinných příslušníků (včetně dětí), dělíce se o desetikilového ptáka, družnost a dobrou vůli.

Obvyklý Thanksgiving Dinner začíná odpoledne; kvůli délce pečení, extra přípravám a dát čas hostům co jedou z dálky nebo jsou na zápase (Thanksgiving Day Football). Vedle fotbalu jsou někde populární průvody a přehlídky - největší je bez konkurence výroční průvod sponsorovaný v New York City obchodním domem Macy's - na televizi ho sleduje tak 50 miliónů diváků. 90% domácností servíruje krocana, domácnost za krocaní hody utratí kolem $50.00 a účastníci spořádají průměrně 4500 kalorií na osobu. Přílohy jsou zvané "trimmings" nebo "fixings"; nádivka, bramborová kaše, omáčka z vypečené šťávy, velké americké brusinky (cranberries), vařená mrkev a tuřín, cuketa, hrášek, zelené fazolky, kukuřice a jižní sladké brambory (yams). Pak přichází na řadu ovocné koláče, tradičně jablečný a dýňový (pumpkin) - také krémový s limetkou (Key lime pie) a výjimečně můj nejoblíbenější druh - "mincemeat pie".

Hodům typicky předchází krátká modlitba nebo "grace" (poděkování), předříkaná hlavou rodiny nebo osobou na kterou se obrátí - a to i v domácnostech co běžně nevěnují duchovnímu životu moc pozornosti. Což dohromady s ostatními prvky oslavy dělá ze Dne Díkůvzdání pro svět tak dobrý a následováníhodný vzor. Protože kterému národu by neprospělo si jednou za rok sednout ke stolu a vyjádřit vděk za to co má, anebo co se mu vyhlo.

Autor: Martin Horsky | pondělí 25.11.2013 5:00 | karma článku: 15.89 | přečteno: 838x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.69 | Přečteno: 465 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 956
Rodák z Prahy který sice po dekádách života ve Státech ztratil čárku ze svého příjmení, ale zájem o dění v českých zemích, na Moravě a na Slovensku ne.
Více na stránkách zde.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...