Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KB

Kapitulovala? Naši sudetští Němci stříleli např. v Doupovských horách ještě v roce 1946. Ti se prakticky nikdy nevzdali.

0 0
možnosti
VM

Za zmínku stojí...

že v lázních Velichovky byla tanková armáda   generála Schernera.Kdy ti se vzdali přesně nevím..

     Aůle dle dotupných informací  byli poslední

0 0
možnosti
MJ

Velmi zajímavá a docela zapomenutá historie, můj otec, který se účastnil ozbrojeného povstání v jedné obci na kladensku mi vyprávěl, že rádio Londýn vysílalo informaci o Německé kapitulaci již 6 května ráno, dále ůsty prezidenta Beneše vyzívalo k ozbrojenému povstání, k vytvářeni revolučních výborů a ozbrojené akce Německé armády nazývali teroristickou činností a nikoliv již součásti válečného konfliktu.

1 0
možnosti
Foto

Od 5. kvetna od rana veskere komunikace nemecke vlady nemeckym statnim organum kdekoliv chodily pres britsky stab v severnim Nemecku - nepochybuji o tom ze vas otec slysel spravne a pres. Benes mohl neco takoveho prohlasit jen protoze byl britskou vladou o stavu nemeckeho statu informovany.

1 0
možnosti
Foto

Oddělme od sebe podpis kapitulace a termín platnosti kapitulace. Z toho plyne celá řada difamací. Ano, podpis osmého, platnost devátého. A přesto ještě 11.5. Wehrmacht (i vinou ztráty velení - důstojníci a štáb odešli do zajetí jako první) vesele střílel. 

Samozřejmě: propagandistická zaslepenost o konečném vítězství, obava z ruského zajetí atd.

0 0
možnosti
Foto

Rozumim ze ke strileni dochazelo i po nemecke kapitulaci - nakonec treba posledni vojak Japonskeho cisarstvi se vzdal na Filipinach 29 let po te japonske :-) Ale co mne upoutalo na tehle episode 2. svetove byla ta dalsi ztracena sance zastavit boje o par dni drive - kdyby byl Eisenhower pruznejsi. Zukovovi by se musela stacit slava na prehlidce na Rudem namesti...

0 0
možnosti
Foto

Je třeba upřesnit - kapitulace Německa byla podepsána sice zhruba ve 23:30, avšak avšak greenwichského času. V čase středoevropském a také Německém, bylo cca 0:30 a bylo tedy 9.května 1945.

4 4
možnosti
Foto

No, ona byla skutečně podepsána 2x, poprvé v Remeši 7.5. (jak je uvedeno výše u fotky), ale Stalin prohlásil, že ruský zástupce neměl oprávnění k přijetí kapitulace, proto se podepisovala znovu v Berlíně 8.5. To není nic nového, píše o tom třeba i Dwight Eisenhower (Crusade to Europe - pod názvem Tažení do Evropy vydalo Naše vojsko v 80. letech).

1 0
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 957x
Rodák z Prahy který sice po dekádách života ve Státech ztratil čárku ze svého příjmení, ale zájem o dění v českých zemích, na Moravě a na Slovensku ne.
Více na stránkách zde.