Diskuse

Svátek práce (Labor Day) - den amerických odborářů.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PV

zajímavý pohled do historie. Nicméně démonizovat odbory jako zlo je úplně stejné jako se v 50 letech démonizovali průmyslníci jako vykořisťovatelé. Odbory jsou pouze zástupce pracovníků jelikož by asi nebylo praktické kdyby každý Tonda si šel vyjednávat podmínky dovolené, mzdy atp s generálním ředitelem sám. Stejně tak vyjednávací pozice Tondy z výroby či Aničky z účtárny jako jednotlivců je jiná. Pracovní vztah  je smluvní a rovnocenný pro obě strany tj. není nic proti ničemu když se zaměstnanci nechají pro jednání zastupovat odbory. Mimo jiné, uvědomujete si že díky organizacím jako odbory zde máme 8 hodinovou pracovní dobu, dovolenou, mateřskou dovolenou .....

0 0
možnosti

Myslím, že jen málokdo má něco proti principu odborů, tj. kolektivní vyjednávání, obrana zaměstnanců před šikanou, hlídání pracovních podmínek, ... . Problém nastává, když chtějí kecat ekonomických záležitostí podniku, tlačí na vládu aby znepružnila pracovní trh, vynucují si na podniku odstupné v mnohem vyšší než zákonem stanovéné výši, ... . Z toho pak vstávají ekonomicky vzdělaným lidem chlupy na rukou a nelze se tomu moc divit.

1 0
možnosti
JN

J13a30n 94N27o86v56á70k

3. 9. 2013 12:50

Zajímalo by mě, jak souvisí vaše teoretizování o tom, jak odbory "zlikvidovaly" celá průmyslová odvětví v USA s tím, že reálné příjmy (očištěné od inflace) dělníků v USA jsou posledních 40 let prakticky stejné, zatímco odměny manažerům stouply za stejnou dobu 7x.

0 0
možnosti

Za což mohlo, samozřejmě, levicové hnutí, neboť donutili nejvyšší managery zveřejňovat platy, což vedlo ke spirále závisti a nenažranosti. Kdyby platy zůstaly i nadále tajné, tak by na sedminásobek nestouply.

0 0
možnosti
JL

K clanku je treba dodat, ze se do odboru usadila "mafie". Tam je velka sila domahani se vysi odmen bez produktivity. Zarne priklady byli pan Fraser (automobilovy prumysl) a hlavne pan Jimmy Hoffa st. (stavebnictvi). Jeho telo se jeste nenalezlo. Obvykly "odchod" predaku, kteri se chteli vymnknou "mafii" z rukou nebo je podvest. Demokraticka strana hodne tezi z odboru pri volbach, hlavne na federalni urovni. Jinak pekny clanek.

0 0
možnosti
MK

R^ Pěkný¨článek

1 0
možnosti
Foto

A řeklo by se, že v USA panuje tvrdý nesociální kapitalismus. Myslím, že není daleko doba, kdy celá t.zv. demokracie a sociální politika vezme rychlý konec, protože nebude kde brát. Státy musí řídit nekompromisní rukou odborníci a ne prostodušší tlachalové, zvolení ještě prostodušší demokratickou většinou.

1 1
možnosti
JL

Schvaluji co jste rekl s vyjimkou statu, ktere maji ve sve ustave zakotven clanek o rozpoctu, ktery nesmi byt minusovy. Viz stat Arizona!!

0 0
možnosti