Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V33í64t 60K94u93č25í19k

3. 1. 2014 21:08

Dobré. Mám prakticky stejný názor. Sledování nepřátel je pochopitelné, preventivní sledování přátel taktéž, jelikož nikdy není jistota, zda se v tichosti přátelé nestávají nepřáteli, resp. je sledujeme, aby se nestali nepřáteli. To je jádro odpovědné realistické politiky. Dělat z toho bouři ve sklenici vody mají v popisu práce jednak protiamerické režimy (Rusko a Čína, například) a jednak jejich levicově-idealistická pátá kolona na Západě... :))

1 0
možnosti
Foto

Amen! Co o mne dneska vi Google nebo Fb je nesrovnatelne vic nez co o mne vi NSA (a ma povoleno vedet). Rozdil je to, ze Google a dalsi privatni strany ode mne dostavaji informace dobrovolne a mohu je kdykoliv odstavit. Korupce vladniho systemu se naproti tomu leci tezko a pomalu. Ale kdyz k tomu dojde, tak vzdy vsadim na americkou ustavu a americkeho obcana (pres vsechny frustrace z poslednich let :) ). Snowden zvolil risi Maleho cara, tak at si to ted uzije...

0 0
možnosti
JR

J10a20n 87R82á92ž

3. 1. 2014 20:04

Snowden byl už ruskými tajnými službami dokonale "vytěžen", takže o jeho budoucnosti není pochybnost. Jednou prostě zmizí....je to elegantnější a obvykle si toho nikdo nevšimne  na rozdil od podivné autonehody nebo sebevraždy pádem z výšky.

1 0
možnosti

USA nejsou Velkým Satanem, ale ani nejsou jeho opakem, tedy Dobrotivým Hospodinem. Stejně jako nejsou Velkým Satanem Rusko či Čína. Snowden upozornil na velmi nestandardní chování amerických tajných služeb, které je možno v rozporu s americkou ústavou a zcela jistě jde proti duchu liberální demokracie. Orwel je možná trochu nadsázka, ale když jsem si přečetl http://technet.idnes.cz/fbi-zapne-tajne-i-vasi-kameru-dgu-/sw_internet.aspx?c=A131208_115921_sw_internet_kuz, tak opravdu velice lehká. "Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí!" Benjamin Franklin. Přesně to nyní USA (ale i EU) dělají.

Co se týká hledání útočiště u světových rivalů USA, nehledal bych v tom žádnou ideologii. To se měl nechat zastřelit? Jasně, že se rozhodl hledat někde azyl. A kde? V Británii těžko. "Nepřítel mého nepřítele..." Když naštvu Amíky, budu hledat azyl u jejich rivalů. Když naštvu Rusi, běžel bych na americkou ambasádu. Prostě proto, že mám šanci, že mě ve svém vlastním zájmu (předvést se jako ten dobrý) ochrání.

7 0
možnosti
JK

Co se týče sběru metadat, tak PRISM je s největší pravděpodobností schopen kolektovat i obsah komunikace a může být cílen nejen na cizince, ale i na kontakty v USA, kterými mohou "čirou náhodou" být i občané USA. Jinými slovy, tajné služby mohou sledovat metadata i obsah komunikace cizinců i občanů USA a s největší pravděpodobností to i dělají, protože proč by to nedělaly, když mohou a je to tajné.

Snowden udělal jen jedinou věc. Řekl občanům USA, že jsou s největší pravděpodobností sledováni na každém kroku, na což mají právo. V žádném případě nemůže být považován za zrádce, jednoduše proto, že cílem jeho prohlášení byli občané USA a daňoví poplatníci --> tedy jeho zaměstnavatelé.

Chce to trochu kritického myšlení do té demagogie.

3 0
možnosti
Foto

Predmetem debaty nejsou technologie co maji NSA a ostatni rozvedky k disposici, ale jejich uziti. Zatim nic z kradeneho materialu co Snowden zverejnil ukazuje ze informace co NSA ziskala byly a) osobniho razu jak ho definuje americka ustava, b) ze je vlada pouzila ke kriminalnimu postihu. Snowden mel jako americky obcan pravo rikat svym spoluobcanum co chtel - nemel pravo krast a zverejnovat neco co se prisezne zavazal nekrast a nezverejnovat. Co myslite tou demagogii? :)

1 0
možnosti
JN

To, že Čína a Rusko jsou diktatury, neznamená že USA je ok.... OK je EU !!! EU

0 0
možnosti
RL

Autor zjevně prospal celou éru našeho přechodu od socialismu ke kapitalismu, nyní se probudil a sotva tuší, co se kolem něho děje. Za tu dobu se totiž liberální karty moderní doby obrátily a prediktorem osy zla se stalo USA. Ony se řídí Orwellovskými hesly "Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost: kdo ovládá přítomnost, ovládá minulost", "Válka je mír, svoboda je otroctví, nevědomost je síla". Ano, je to právě onen Vámi dosud naivně obdivovaný Západ, který přepisuje historii, ničí svobodné a na něm nezávislé země, vlastním lidem vymývá mozky, brání jim ve svobodě projevu, zotročuje je, likviduje bez spravedlivého soudu a ničí strachem o holou existenci. Proto Rusku dnes stačí mluvit pravdu a dbát základních hodnot přirozeného práva a lidskosti, aby nad USA získávalo morální převahu. Právě pro orwellovský a globálně fašistický západní režim platí tvrzení: "Kdyby bohatství, ve smyslu osobního vlastnictví a přepychu, bylo rovnoměrně rozděleno, pak by se velká masa lidí, normálně otupených bídou, stala gramotnou a naučila by se myslet vlastní hlavou..." George Orwell.

4 1
možnosti
Foto

Diky za komentar - konecne marxista co se za svou viru nestydi! George Orwell neni autor ktereho socialiste za jeho zivota meli moc radi, neb ac se k urcitym myslenkam socialismu hlasil, byl proti vyhlazovani tridnich nepratel. A bez toho ten socialismus dlouho nevydrzi, jak zjistil treba president Gorbachev :-) 

Jen par levicovych autoru/politiku/volicu pritom proslo episodami tak zoufale bidy jako Orwell - doporucuju jeho "Down And Out in Paris". Proto mu ten citat o "rovnomernem deleni bohatstvi" rad prominu. Ale jak to ze se ta "velka masa lidi" ve Vychodnim bloku, "gramotna a bidou neotupena", rozhodla ze uz mela toho socialniho experimentu co na ni pachal predvoj delnicke tridy dost?

0 0
možnosti
JK

"coby zaměstnanec soukromé firmy pracující na státních zakázkách"

Mluvíte o tom Edwardu Snowdenovi, bývalém zaměstnanci CIA a bývalém zaměstnanci NSA?

0 0
možnosti
Foto

Edward Snowden pracoval pro NSA coby "contractor" - tedy osoba co neni zamestnanec, ale docasne  najmuta pro specificky ukol. Co o sobe dneska vypravi bych bral se spetkou soli :)

1 0
možnosti
MD

Tak to je na navstevu ocniho specialisty. A to se uvedeny pan dostal jen ke zlomku informaci.

0 1
možnosti
Foto

Který článek Františka Matějky myslíte? Nenašel jsem na něj ve Vašem článku odkaz. Bývá to tu standardem, když s ním, byť z časti, polemizuju. Jistě však standardem nepsaným a nevymahatelným. Je to na jen na autorovi, jak k tomu přistoupí. ;-)

0 2
možnosti
Foto

Frantisku, necitoval jsem nic co jste napsal Vy, ale komentar ctenarky. Ta navic jen cituje dalsi osobu. Moje "polemika" s Vasim clankem je momentalne jeden komentar, kterym jsem prispel k diskusi tam kde probiha - na Vasem blogu. Ale ocenuju ze ste si dal cas prijit sem a odkaz na Vas clanek pridavam - je to http://frantisekmatejka.blog.idnes.cz/c/389451/Rok-2013-Rok-Edwarda-Snowdena-George-Orwella-a-Velkeho-bratra.html. Komu z nas neni kazdy extra odkaz dobry? :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 957x
Rodák z Prahy který sice po dekádách života ve Státech ztratil čárku ze svého příjmení, ale zájem o dění v českých zemích, na Moravě a na Slovensku ne.
Více na stránkách zde.